Kinabladet nr. 47 Efterår 2010

Læs Kinabladet nr 47 i PDF format her

Goldheads, kunsværk skabt af Fang Lijun
Om kunstneren Fang Lijun, der er en af de mest indflydelsesrige kunstnerskikkelser i den bevægelse, der kendes som den kyniske realisme og som har domineret den kinesiske kunstscene siden 1949
Af: Flemming Ytzen

Ideer til byernes fremtidige udvikling
Verdensudstillingen Expo 2010 i Shanghai åbnede den 1. maj og slutter 31. oktober 2010. Det er den hidtil største verdensudstilling med mere end 200 deltagende lande og organisationer og et forventet antal besøgende på 70 mio. Med temaet ”Bedre By, Bedre Liv” har Kina inviteret verdens lande til at give deres bud på byernes fremtidige udvikling. Efter udstillingen vil Expo-området danne rammen om en ny, grøn bydel.
Af: Flemming Poulsen

En tv-succes bremset af staten
En serie succesrige show i kinesisk tv, hvor unge giftelystne mænd og kvinder konfronteres ned hinanden, fjernede sig efterhånden så meget fra det, myndighederne kalder ”kinesiske værdier”, at staten greb in og udstak retningslinjer for, hvad et tv-stævnemøde-show skal indeholde.
Af: Flemming Poulsen

Selvmord skabte debat
Kinas millioner af migrantarbejdere er begyndt at røre på sig. Unge migrantarbejdere vil have en større andel af den økonomiske vækst, som byboerne nyder godt af. For at få afløb for utilfredsheden strejker de – og nogle har begået selvmord.
Af: Flemming Poulsen

Krav om medindflydelse
Strejker og andre former for protester hører til dagens orden på migrantarbejdernes arbejdspladser. Blandt de mange strejker i første halvdel af 2010 vakte én særlig opmærksomhed: strejken på den japanske bilfabrik Hondas afdelinger i Kina.
Af: Flemming Poulsen

Kinas fagforbund svigter arbejderne
Strejker og protestaktioner på to store udenlandske virksomheder i Kina skyldes, at det officielle statskontrollerede fagforbund ikke varetager arbejdernes interesser. Fagforbundene børn indhente erfaringer hos udenlandske fagforbund
Af: Anita Chan

Væk med migranttitlen
Kun bedre forhold for migrantarbejdernes kan afværge nye konflikter på arbejdspladserne. Betegnelsen migrantarbejder bør afskaffes.
Af: Han Dongfang
Kun bedre forhold for migrantarbejdernes kan afværge nye konflikter på arbejdspladserne. Betegnelsen migrantarbejder bør afskaffes.
Under denne overskrift den statskontrollerede kinesiske avis Global Times bragt en artikel om migrantarbejdernes betydning for Kina.
Af: Global Times – Oversættelse Else Poulsen

Kina bliver ikke automatisk vestligt
Anmeldelse af britiske forfatter Martin Jacques’ bog ”When China Rules the World”.
Af: Claus Seiden

Kina og USA sætter sig på verden
En ny global orden er under opsejling. Kina og USA tager têten, og EU skal til at kæmpe fpr at få indflydelse.
Af: Gorm Rye Olsen

Richang shenghuo
Store og små begivenheder i kinesernes hverdag.
Af: Claus Seiden

Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 47 Efterår 2010 PDF format

eller læs det online her