Kinabladet nr. 49 Forår 2011

Kinabladet nr. 49 Forår 2011 PDF

Nyt kursuscenter jævnet med jorden  Efter ordre fra bystyret i Shanghai er en nyopført bygning til kunstneriske aktiviteter blevet jævnet med jorden. Bygningen i Shanghais nye kunstnerkvarter tilhørte Kinas verdenskendte kunstner Ai Weiwei. Han er ikke i tvivl om, at ødelæggelsen er en politisk hævnakt.

Fredspristagerens tomme stol Da Nobelkomiteen skulle uddele Fredsprisen for 2010 ved en højtidelighed i Oslo manglede hovedpersonen. Den kinesiske demokratiforkæmper Liu Xiabos stol stod tom.

Arkivernes detaljerede grusomhed Gjorde Mao Zedong og datidens partiledelse sig skyldig i 30, 40 eller 50 millioner omkomne under det katastrofale Store Spring Fremad for et halvt århundrede siden? Skelsættende bog leverer skræmmende forklaringer.

Manden, der afslørede katastrofen Journalisten Yang Jisheng har skrevet bogen ”Gravsten”, der afslører begivenhederne under Det Store Spring Fremad. Bogen er forbudt i Kina.

Håb om en mere korrekt statistik  Seks millioner kinesere fik i november 2010 et helt specielt job i forbindelse med Folkerepublikkens sjette folketælling: De skulle i løbet af ti dage banke på hos hver eneste af Kinas 400 millioner husstand for at indsamle så korrekte informationer som muligt om befolkningens størrelse og familiernes mere eller mindre private forhold.

Et modigt og ansvarsbevidst land Under overskriften ”Kinas rolle i verden” har en kinesisk økonom i en artikel i den officielle kinesiske avis China Daily gjort status over Kinas forhold til blandt andet USA og Europa.

Kina forandrer verden Kan Kinas fredelige opstigning til den globale magtscene fortsætte med at være fredelig? Forsigtighed er nødvendig fra både amerikansk og kinesisk side.

Sabelraslen eller klingende mønt Det symbiotiske samkvem, som USA og Kina har udviklet i handelsmæssig, investeringsmæssig og finansiel forstand, har ingen af dem råd til at ødelægge.

Et kinesisk landskab En fotografs billede af landskabet ved byen Yangshuo ved Lijiang-floden. Tvivlsomme teorier og magtfulde ideer

Anmeldelse af Peer Møller Christensens bog ”Politik og ideologi i Kina”.

Kinas kamp for modernisering Anmeldelse af Henrik Bonne Larsens og Thorkil Smitts bog ”Kina efter 1840”.

De vil være med hvor tingene sker Referat af kulturformidleren Birthe Markmans foredrag i Dansk-Kinesisk Forening om forholdene for kinesiske kvinder, som hun mødte eller hørte om.

Ri chang sheng huo  Om store og små begivenheder i kinesernes hverdag og tilværelse.

Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 49 Forår 2011  PDF format

eller læs det online her