Kinabladet nr. 52 Vinter 2011

Kinabladet nr. 52 Vinter 2011 PDF

Indhold:

Tema: Kønshierarkier:

Nye normer for Kinas kvinder og mænd – Også i Kina identificerer kvinder og mænd sig via normer og relationer, status, idealer, uligheder og usynligheder.

Asiens syge mand har genvundet kræfterne – Kinesiske mænd og kvinder under Qing-dynastiet (1644 -191 1) virkede i europæernes øjne både syge og svagelig.

Ulighed både før og efter fødslen – De gamle argumenter for at foretrække sønner frem for døtre mister betydning, og dog vil de fleste helst have en søn.

Tobaksvaner for eliten og for folket – Tobaksrygning har været og er stadig en vigtig kulturel markør for maskulinitet og magt i Kina. Men den moderne kinesiske kvinde kan også bruge tobakken til at markere sig.

Uligheden fortsætter i den tredje alder – Allerede i 1954 blev et princip om lighed mellem mænd og kvinder skrevet ind i forfatningen. Men målsætningen er aldrig blevet fuldt realiseret. Kvinder tvinges ud af arbejdsmarkedet før mændene.

“Rigtige mænd” på bunden af samfundet – “Gule tyre” var i 1900-tallets første halvdel den negative betegnelse for en slags mellemmænd i varehandelen. Nutidens gule tyre lever af kopivaremarkedet

Kinesiske tigermødre i ambivalent rolle – Kinesiske fædre er bløde og forstående, mens mødrene styrer strengt – for børnenes skyld, naturligvis.

Ny teknologi åbner op for ny aktivisme – Digital Video har gjort det muligt for Kinas marginaliserede grupper at give åbent udtryk for de særlige problemer, de slås med, og som samfundet overser.

En Kinamands forvandling – Det traditionelle kinesiske mandsideal var, set med vestlige øjne, svagt, og feminint. OL i Beijing i 2008 satte tingene på plads for kineserne.

Munke, eunukker, skuespillere – og sex – l Kinas sidste kejserdynasti, Qing, herskede et meget stift moralkodeks, der rangordnede mænd.

Kinesiske bøssekone” rejser sig i protest – Heteroseksuelle kinesiske kvinder vil ikke snydes ind i et ægteskab med kinesiske skabsbøsser.

Uafhængige i valgkamp: “En gnist kan tænde en præriebrand” –2011 og 2012 er der lokalvalg i Kina. Mod sædvane har en del kendte borgere meldt sig som kandidater til en post i et lokalråd. De betegner sig selv som uafhængige.

Flammende protester blandt munke. – Tibetanske buddhister har taget et nyt middel i brug for at protestere mod Kinas Tibet-politik

Kulturarv trues af turistindustrien – En af Kinas største turistattraktioner, Vestsøen ved Hangzhou, er i år optaget på FN’s liste over verdens mest værdifulde ku ltur- og naturfænomener. Det er ikke nødvendigvis en god nyhed.

Et kinesisk kunstværk: Zhang Xiaogang – er sandsynligvis Kinas mest efterspurgte og højst betalte avantgardekunstner.

Fjernsyn skal opdrage, ikke underholde. – Millioner af tv-seere i Kina må fra nytår undvære deres store ugentlige tv-oplevelse gennem mange år, når datingprogrammer og kinesisk X-Faktor gik over skærmen . Nu skal seerne se opbyggeligt fjernsyn.

Danskeres forretningserfaringer i Kina (boganmeldelse) – Christina Boutrup Kina – Sweet & Sour

Fantastisk fortælling i fantastisk streg (boganmeldelse) – Bag om Kulturrevolutionen. Et Kinesisk liv ,
l . Faderens tid, 1950-1976.

Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 52 Vinter 2011 PDF format

eller læs det online her