KINESISK KULTURCENTER ÅBNET I KØBENHAVN

Af Henrik Strube

Kina og kulturen

Centret skal være kulturhovedsæde for hele Skandinavien. Det åbnes for offentligheden i 2016 efter omfattende renovering.

Af Henrik Strube

Et kinesisk kulturcenter er åbnet i København, men vil først blive taget i brug i begyndelsen af 2016 efter omfattende renoveringer.

Det oplyste den kinesiske ambassades kulturattache, Li Jinsheng, da han den 11. december 2014 viste medlemmer af Dansk-Kinesisk Forening rundt i den bygning midt i København, som skal være Kinas kulturhovedsæde for hele Skandinavien.

Kinesisk-kulturcenter
Det kinesiske kulturcenters bygning på H.C. Andersens Boulevard i København er fredet, så facaden ændres ikke i forbindelse med renovering af huset. (Foto Henrik Strube)

Kina har købt den ene af Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums to bygninger på H.C. Andersens Boulevard 36 i København. Her skal det nye kulturcenter indrettes.

Den historiske ejendom blev bygget i 1906 som domicil for Det Kgl. Musikkonservatorium, der i 2010 flyttede i nye rammer i det gamle radiohus på Frederiksberg. I et par år dannede bygningen ramme om den humanitære organisation Danner, da dens domicil var under renovering. I 2012 indgik Danmark og Kina en aftale om etablering af et dansk kulturcenter i Beijing og et kinesisk kulturcenter i København.

I 2014 efter længere tids søgen fandt den kinesiske ambassades kulturafdeling i København frem til det helt rette sted, nemlig den historiske bygning på H.C. Andersens Boulevard.

Kulturattacheen fremhævede adressens heldige sammentræf, da  ingen som H. C. Andersen kan binde Danmark og Kina sammen. Planen er, ifølge kulturattacheen, at kulturcentret skal rumme et kultur- og informationscenter med bibliotek samt være rammen om udstillinger, koncerter, filmfestivaler og teater- og litteraturarrangementer.
Der skal også her holdes kurser i kinesisk sprog og kalligrafi samt kinesisk kogekunst. Den store koncertsal vil blive brugt til koncerter og andre arrangementer.

Men inden det kommer så vidt skal bygningen igennem en omfattende renovering, oplyste kulturattacheen.
„Den ydre facade vil blive bevaret, da bygningen er fredet i Klasse B, og indvendigt håber jeg, at vi kan bevare de originale farver og bygningens stil. Desuden vil vi tilføje nogle kinesiske elementer, men alle ændringer sker selvfølgelig i overensstemmelse med danske regler”, siger kulturattacheen og tilføjer, at kinesiske designere og danske håndværkere vil være på opgaven.
Lige nu er kun den store hovedtrappe renoveret, hvilket skete i forbindelse med den officielle åbning den 11. juni 2014 med blandt andre kulturminister Marianne Jelved som gæst.
Den tidligere ejer vurderede, at det ville koste omkring 20 mio. kroner at istandsætte bygningen.

Efter talen om centret fik foreningens medlemmer lejlighed til at se en udstilling om 15 kinesiske kulturcentre åbnet omkring hele kloden. Desuden en meget fin udstilling af moderne kinesisk design med brug af originale kinesiske materialer som silke, papir, bambus mv.

Der var fx en stol udarbejdet af 1000 stykker papir og så stærk, at man kunne sidde i den.

Betragtninger om kinesisk kulturpåvirkning
Kinas økonomiske styrke og indflydelse har længe været kendt, men kulturelt vil Kina også påvirke verden i hidtil uset grad i de kommende år.
Globaliseringen har givet kulturen en ny værdi og status som et redskab for Kinas „bløde magt“.

I en tale den 1. januar 2014 på et møde med en gruppe medlemmer fra Politbureauet, det øverste niveau i det kommunistiske parti, sagde præsident Xi Jinping ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, at han vil fremme Kinas kulturelle bløde magt ved at udbrede moderne kinesiske værdier og vise verden charmen ved den kinesiske kultur.

”Kina bør portrætteres som et civiliseret land med en rig historie, etnisk enhed og kulturel mangfoldighed og som en orientalsk magt med god regeringsførelse, udviklet økonomi, en kulturel rigdom, national enhed og smukke bjerge og floder”.