Dødskamp eller fornyelse? Xi Jinpings kamp mod korruption i Kinas bedre kredse

Foredrag 10. maj 2016 Professor Jørgen Delman:

Kina er et af verdens mest korrupte lande, og korruptionen har været en naturlig del af Kinas parti-stats system i årtier. Tidligere blev der fanget nogle fisk her og der, en gang imellem, men risikoen for at blive snuppet var forsvindende lille. Så hvorfor ikke udnytte de politiske, økonomiske og personlige muligheder, som en magtfuld position i parti-statssystemet tilbød, tænkte mange embedsmænd og partifunktionærer på ledende poster?

Måske er det slut nu! Ved sin magtovertagelse i 2012 erklærede Xi Jinping krig mod korruptionen. Ligesom sine forgængere erklærede han, at kommunistpartiets magt ville smuldre, hvis partiet ikke fik bugt med korruptionen. Siden er der røget en del politiske sværvægtere. De virkelig store sager har koncentreret sig om medlemmer af partiets absolutte topledelse: Bo Xilai, Zhou Yongkang og Ling Jihua. Under dem er der røget ministre og provinsledere, og så fremdeles hele vejen ned i systemet, ”tigre” og ”fluer” mellem hinanden.

Men handler Xi’s anti-korruptionskampagne virkelig om anti-korruption, eller handler den om noget helt andet, som f.eks. politiske udrensninger og magtkonsolidering?

Foredraget vil beskæftige sig med, hvorfor Xi har igangsat kampagnen, og hvorfor den er nødvendig. Personlige oplevelser og aktuelle sager vil danne basis for en diskussion af anti-korruptionskampagnens politiske og økonomiske betydning for dagens Kina.

Jørgen Delman er professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS), Københavns Universitet