“Genopdragelseslejre, jobtræning og propaganda i Xinjiang”

Foredrag ved Rune Steenberg

Genopdragelseslejre, jobtræning og propaganda i Xinjiang

Tirsdag den 29. januar 2019 kl. 19,30

Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 5

Hvad ved vi egentlig om hvad der foregår i Xinjiang? Pressen svirrer med tal, rygter og politisk propaganda af forskellig slags. Det rapporteres at op mod én million muslimske uigurer og kasaker holdes fanget i lejre, hvor grovt misbrug lader til at være en del af dagligdagen. Den kinesiske regering afviser dette på det bestemteste, men vil ikke lukke internationale observatører ind. Jeg selv har mistet kontakten til mange skattede kollegaer og venner, som jeg ved fra pålidelige kilder er i genopdragelseslejr eller fængsel. I dette foredrag prøver jeg at give et objektivt overblik over, hvad vi kan sige om disse lejre; hvor vi har vores viden fra, hvor tilforladelig den er og hvem, der skaber de fortællinger vi hører om tragedien i Xinjiang.

Foredraget starter med en indføring i uigurene, Xinjiang og regionens historie. Så præsenterer jeg min personlige oplevelse af at have levet i regionen i mere end halvandet år siden 2010 og mine forskellige forskningsprojekter og feldarbejde. I 2014 spidsede situationen til og regeringens politik blev mere drakonisk, og i 2017 begyndte jeg at høre om massive anholdelser af uiguriske intellektuelle og helt almindelige mennesker. Til sidst går jeg ind på de kilder, som vi har vores informationer fra. Hvad kan vi sige med sikkerhed, hvad kan vi stærkt formode, hvor er vi nødsaget til at spekulere, og hvilke forskellige fortællinger findes der om de seneste udviklinger i Xinjiang?

Rune Steenberg er antropolog ved Københavns Universitet og er specialiseret i Xinjiang og uigurerne. Han har forsket i sociale netværk, slægtskab og grænsehandel i regionen, mens han har været tilknyttet universiteter i Berlin, Bonn, London og New York. Han er nu del af et forskningsprojekt på KU, der omhandler uiguriske intellektuelle og deres bøger om den egne kultur.