Kinabladet nr. 48 Vinter 2010

Kinabladet nr. 48 Vinter 2010

Kinesisk kunstværk, skabt af kunstneren Zhao Nengzhi.
Sandsynligvis er valget af motiver udtryk for kunstnerens frustrationer over den tavshed, der omgærder lange perioder af moderne kinesisk historie: Det Store Spring Fremad, Kulturrevolutionen, Firebanden, massakrerne i Beijings centrum i 1989.
Af: Zhao NengZhi

Ophedet holmgang om fredspris
Kinesisk vrede efter tildelingen af Nobels Fredspris til systemkritikeren Liu Xiaobo.
Beslutningen kritiseres for at svigte Alfred Nobels testamente. Nyheden om, hvem der fik årets fredspris, sendte dønninger gennem mediehavet – også i Kina, men naturligvis kun i den del af internettet og blogsfæren, som censurapparatet ikke nåede at ramme.
Af: Flemming Ytzen

Nogle har fået et nyt hus
Da Sichuan-provinsen i det sydvestlige Kina blev ramt af et jordskælv den 12. maj 2008, mistede 90.000 by- og landboere livet, og over fem millioner blev hjemløse. Beijing-korrespondenten Rachel Beitarie besøgte i juli 2010 et af de hårdest ramte områder – Beichuan – og talte med nogle af dem, der blev hjemløse to år tidligere.
Af: Rachel Beitarie

Shakespeare i cirkusversion
Jette Mechlenburg om et dansk-kinesisk teatersamarbejde, der er mundet ud i en helt speciel opsætning af Shakespeares skuespil ”The Tempest” med både danske og kinesiske skuespillere. Kinabladets medarbejder fulgte en hel dags prøver på Meridiano Teatret i København. Skuespillet havde premiere i Shanghai den 125. oktober 2010 og skal på turne herhjemme efter nytår 2011.
Af: Jette Mechlenburg

Kinas mange ansigter
Fotografen Lene Bjerre Herdel, der hr en fortid som kontorchef i Frederiksborg Amts erhvervsafdeling, har to gange rejst i Kina: I 2005 som leder af en erhvervsdelegation, i 2009 som turist på egen hånd fra nord til syd i det store land. Fotografen fortæller i tekst og billeder om sit møde med Kina og kineserne på disse to meget forskellige rejser. ”Kinas mange ansigter” har titlen på en fotoudstilling, som Lene Bjerre Herdel holdt i Farum i efteråret 2010.
Af: Lene Bjerre Herdel

2500 år med Kongfutse
Lektor Bent Nielsen holdt i september 2010 foredrag i Dansk-Kinesisk Forening om filosoffen, der har lagt navn til kongfutsianismen, og som levede for 2500 år siden. Referat af foredraget.
Af: Flemming Poulsen

Mere kontrol med Beijings migranter
Flemming Poulsen om den kinesiske regerings nye indgreb mod migrantarbejderne, der bor i landsbyer i Beijings opland. Mange af landsbyerne bliver spærret af fra omverdenen med mure og gitterporte. Beboerne – de fleste er migranter – og alle andre bliver nøje kontrolleret, når de vil ind i eller ud af landsbyerne. Det sker for at bekæmpe kriminalitet, siger myndighederne, men et kinesisk tidsskrift har fundet ud af, at det virkelige formål er et helt andet.
Af: Flemming Poulsen

En skatkiste af viden om Kina
Kinabladet er udkommet med fire numre om året siden starten i 1999. Nu findes alle numre fra nr. 25 (Forår 2005) på nettet. Her kan man finde frem til det nummer af bladet, man er interesseret i, downloade bladet i pdf-format, eller blade gennem hele nummeret og vælge de enkelte sider ud.
Af: Flemming Ytzen

Kina ikke en ny supermagt
Professor ved København Universitet Søren Kjeldsen-Kragh mener, at Kina har så mange problemer indadtil og udadtil, at det ikke i en overskuelig fremtid kan blive en supermagt på linje med USA. Referat af professorens foredrag i Dansk-Kinesisk Forening i august 2010.
Af: Flemming Poulsen

Richang shenghuo
Claus Seiden om store og små begivenheder i kinesernes tilværelse, fra kampagne mod rygning over kinesernes indkøb af toiletter til forsøg med panda-kloner.
Af: Claus Seiden

Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 48 Vinter 2010 PDF format

eller læs det online her