Kinesiske højhastighedsbaner

Mandag den 4. april 2016

Billedrigt foredrag ved Nicolai Okkels, Triagonal Informationsdesign og trafikplanlægger Niels Wellendorf om en studietur til Kina i september 2015 med temaet Kinas højhastighedsbaner.

Kina satser stort på at binde landet sammen med et tætmasket net af højhastighedsbaner. Man regner med i 2020 at nærme sig 35.000 km.

Studieturen var arrangeret af NJS, Forum for Nordisk Jernbane Samarbejde, efter forslag fra professor emeritus Hans True fra DTU, der også deltog som rejseleder på turen.

Vi besøgte bl.a. West Jiaotang University i Chengdu, hvor Hans True underviser et par gange om året og derfor havde god kontakt til. Universitet er blandt de førende indenfor jernbaner i Kina for såvel infrastruktur som materiel. Vi kørte med højhastighedstog på banerne fra Xi’an til Beijing og fra Beijing til Qingdao. I Qingdao besøgte vi den store Sifang togfabrik. Senere besøgte vi i Beijing de kinesiske jernbaners store testcenter, hvor der er en cirkulær prøvebane for tog med hastigeder på op til 200 km/t.

Vi besøgte også jernbanemuseerne og byplanudstillingen i Beijing.

En del af deltagerne startede turen med at køre fra Lhasa til Chengdu med himmelekspressen. Dog først efter at have besøgt et par klostre i Lhasa.