Foredrag Mao

Onsdag den 21. marts 2018 kl. 19.30

Mao

Foredrag af Søren Hein Rasmussen, forfatter og ph.d. i historie

I Kina står Mao i dag som et symbol på en forenet, stærk stat. Under Maos ledelse blev Kina i 1949 igen samlet efter lang tids kaos og krig, kvinder blev juridisk ligestillet med mænd, folkesundhed og ernæring blev forbedret. Nok så slående var Mao imidlertid ansvarlig for politiske forbrydelser og for fatale beslutninger, som i lange perioder satte udviklingen i bakgear og måske kostede helt op imod 70 millioner mennesker livet. Der er gode grunde til, at Kinas Kommunistiske Parti allerede i 1981 tog afstand fra sin førstemand gennem fire årtier. Mao var et komplekst menneske og en atypisk leder. Han vandt sine kampe og blev Kinas leder og alle tiders mest kendte kineser, og alligevel var han fra først til sidst sært rodløs og skævt på tilværelsen og menneskene omkring ham. Vi skal følge Mao gennem hans liv, både som idealist og kynisk leder.