At sætte pris på det uvurderlige – Handel med jade i grænselandet mellem Kina og Myanmar.

Foredrag 7. maj 2014 kl. 19.30

Foredrag ved Henrik Kloppenborg Møller, antropolog fra Københavns Universitet og ph.d.-studerende ved Lunds Universitet.

Jade har haft en central plads i kinesisk samfund og kosmologi i årtusinder. Jade er blevet brugt som værktøj i stenalderen, som middel til at kommunikere med Guderne i religiøse ceremonier, konger er blevet begravet i jadedragter for at forhindre kroppen i at forfalde, jadepulver er blevet drukket for at opnå udødelighed og forbedre potens, og Konfucius forbandt ”Filosoffernes sten” med menneskelige egenskaber som visdom, retfærdighed, medlidenhed, beskedenhed og mod, mens mange kinesere mener at jade kan absorbere dårlig qi og stimulere blodcirkulation.
Da grænsen med Myanmar blev genåbnet i 1990’erne begyndte den kejserlige jade, fei cui, igen at strømme fra minerne i Kachinstaten ind i Kina, og er nu blevet et investeringsobjekt blandt rige kinesere.
Henrik Kloppenborg Møller har lavet feltarbejde i Ruili på Kinas grænse til Myanmar. I foredraget fortæller Henrik om, hvordan jadehandlen er organiseret blandt forskellige etniske grupper, og om hvordan kinesiske handlende og kunsthåndværkere vurderer et materiale, som mange kalder uvurderligt.