Taiwans ‘glemte’ historier

DATO: TIRSDAG 9. JANUAR 2024, KL. 10.30-21.30

Oplægsholdere
Troels Kjems Petersen, cand.mag i Kinastudier og Historie
Simon Rom Gjerø, cand.mag. i Kinastudier og Historie

Interessen for Taiwan er stigende i disse år, da øen spiller en central rolle i den voksende stormagtskonflikt mellem Kina og USA. Mange foredrag, bøger og artikler bliver derfor dedikeret til at dykke ned i denne stormagtskonflikt og det komplekse historiske forhold mellem Kina og Taiwan. Mange i Danmark glemmer således, at Taiwans historie er meget mere end den kinesiske borgerkrig og kriser i Taiwanstrædet. Øens fortid rummer flere interessante og komplekse historier, der er mindst lige så vigtige at få frem i lyset.

Simon Rom Gjerø og Troels Kjems Petersen, forfattere og fagredaktører til ”Taiwan – politik, historie og samfund” (Frydendal 2023), fortalte i dette foredrag om nogle af disse ’glemte’ historier. De fortalte om ”den falske formoseaner”, George Psalmanzar, der i starten af 1700-tallet snød det meste af Europas overklasse. Samt om Republikken Formosa, der kun nåede at eksistere i 13 dage i 1895, men som trækker dybe tråde ind i taiwansk nationalisme den dag i dag. Ligeledes kastede foredraget et lys på de ’taiwanske’ krigsfanger under Koreakrigen, samt fortalte om et af de mørkeste kapitler i Taiwans nyere historie, som dog oftest bliver overset i Vesten, Guomindangs ’hvide terror’ mod den taiwanske befolkning fra 1947-87. Simon Rom Gjerø og Troels Kjems Petersen løftede også sløret for andre spændende historiske guldkorn, som dukkede op i forbindelse med skrivningen af bogen.

Det var muligt at købe kopier af de to redaktørers bog om Taiwan under foredraget.

Sted
Forsamlingshus, Onkel Dannys Plads 5, 1711 København V

Pris og tilmelding
Medlemmer 20 kr. Gæster 40 kr. Prisen blev betalt ved indgangen med kontantbetaling eller MobilePay. Tilmelding var ikke påkrævet, men hvis man ønskede at modtage oplysning om ændringer for arrangementet på mail, var tilmelding nødvendig.