Hvor er Taiwan på vej hen efter valget i januar?

DATO: ONSDAG 21. FEBRUAR, KL. 19.30-21.30

Oplægsholder
Michael Danielsen, formand for Taiwan Corner

Taiwans politik er under markante forandringer, der svækker de to store dominerende politiske partier til fordel for nye partier som Taiwans Folkeparti (TPP). Mellemklassen og de unge ønsker markante ændringer i velfærd, der gavner deres hverdag. Valget i Taiwan er derfor vigtigt for Taiwans økonomiske og industrimæssige udvikling og tålmodigheden i befolkningen. Den reformvenlige udvikling kan blive styrket eller udfordret af det mere brogede sammensætning af parlamentet. Hvilke muligheder givet det nye parlament, og hvordan påvirker det forholdet til omverden?

CNA graphic Dec. 11, 2023 / https://focustaiwan.tw/politics/202312110006

Omverdens syn på Taiwan påvirkes stærk af, hvem der bliver præsident. Signalerne fra Taiwan til det internationale samfund bliver meget forskellige afhængig af,om det bliver nationalistpartiet (KMT) eller om det nuværende regeringsparti, det progressive fremskridtsparti (DPP) fortsætter. Hvad bliver de politiske udmeldinger fra Taiwan? Fortsætter den brede internationale støtte til Taiwan? Hvad forventer EU og USA? Og hvordan påvirker det internationale Taiwans indenrigspolitiske udvikling.

Kinas største udfordring i forhold til Taiwan er den permanente adskillelse mellem Kina og Taiwan. Vil Kina acceptere et status quo med permanent adskillelse eller søge større økonomisk integration med en eventuel præsident fra KMT? Kan økonomisk integration og politisk integration adskilles uden at ende med markant modstand blandt taiwanerne som i 2014? Eller sætter Kina fortsat så meget pris på den nødvendige eksport fra Taiwan, at Kina accepterer den nuværende tilstand?

En ting er sikkert: Taiwans politik er blevet markant mere dynamisk, og valgåret 2023 har rystet både KMT og DPP.

På denne baggrund analyserede Michael Danielsen resultaterne af valget og valgets videre betydning.

Sted
Forsamlingshus, Onkel Dannys Plads 5, 1711 København V

Pris og tilmelding
Medlemmer 20 kr. Gæster 40 kr. Prisen blev betalt ved indgangen med kontantbetaling eller MobilePay. Tilmelding var ikke påkrævet, men man ønskede at modtage oplysning om ændringer for arrangementet pr. mail, var tilmelding nødvendig.